Grécko vypísalo nové voľby, dočasnú vládu povedie Pikrammenos

16.05.2012 Celý región

Atény 16. mája (TASR) - Grécka štátna televízia oznámila, že sa v krajine uskutočnia 17. júna nové parlamentné voľby a dovtedy povedie dočasnú vládu predstaviteľ najvyššieho správneho súdu - Rady štátu - Panagiotis Pikrammenos.

Dohodli sa na tom dnes lídri politických strán, ktorí sa na poludnie stretli s prezidentom Karolosom Papuliasom, po tom, čo sa im nepodarilo zostaviť vládnu koalíciu.

Predsedníčka Komunistickej strany Grécka (KKE) Aleka Paparigová informovala, že sa všetci lídri strán dohodli na tom, že dočasná vláda nesmie prijímať žiadne medzinárodne záväzné rozhodnutia.

Ústava určuje, že prechodnú vládu musí viesť jeden zo šéfov najvyšších súdov, nestranícka osobnosť. Takáto vláda má jedinú úlohu - zorganizovať voľby a riešiť naliehavé každodenné problémy.

Formálne sa musí vo štvrtok zísť novozvolený parlament, ktorý po prísahe poslancov pravdepodobne znova rozpustia už v piatok alebo v sobotu. Nové voľby sa následne musia uskutočniť do 30 dní. V úvahu teda prichádzali dva termíny, 10. alebo 17. jún.

Vo voľbách v Grécku zo 6. mája nezískala žiadna strana väčšinu v parlamente. Neschopnosť dohodnúť sa na vytvorení vlády otriasla finančnými trhmi vo svete a opäť vyvolala otázky, či Grécko zostane členom eurozóny.

Zdroj: Associated Press
 

Vyberte región